Jadłospis

Żłobek nr 7
JADŁOSPIS 18-22.10.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
18.10. poniedziałek Herbata ziołowa
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z rzodkiewką, ogórek zielony
Makaron bolognese z szynką
Kompot malinowy
Kapuśniaczek



 
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z truskawkami i bananem
19.10. wtorek Płatki ryzowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, wędlina, pomidor bez skórki

 
Puree ziemniaczane z kurkumą, polędwica wieprzowa zapiekana po prowansalsku w sosie paprykowym
Surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną
Kompot z truskawek
Grysikowa Jabłko, śliwki



 
20.10 środa Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor bez skórki,
Konfitura niskosłodzona

 
Kasza bulgur, gulasz wołowy w sosie własnym, buraczki z jabłkiem
Kompot wieloowocowy

 
Zupa ogórkowa z

 
Banan
21.10. czwartek Makaron zacierka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z marchewką i papryką, ogórek kiszony
Kociołek rozgrzewający z piersią kurczaka
Kompot z czarnej porzeczki

 
Krem Shreka

 
Gruszka
22.10. piątek

 
Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony, ogórek zielony

 
Racuszki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem polane sosem jogurtowym z jagodami
Kompot wieloowocowy
Zupa Rybka pływa



 
Surówka z marchewki i jabłka



JADŁOSPIS 25-29.10.2021r.
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PDWIECZOREK
25.10. poniedziałek Kakao z miodem
Pieczywo mieszane 75g, masło, twarożek z ogórkiem zielonym, pomidor bez skórki

 
Łazanki z kapustą kiszoną z szynką wieprzową
Kompot wieloowocowy
Barszcz czerwony z majerankiem Jabłko, gruszka
26.10 wtorek

 
Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta warzywna z jajkiem, papryka czerwona

 
Ziemniaczane puree z dynią, polędwiczki drobiowe pod pierzynką z marchewki i pora, brokuły okraszane masełkiem
Kompot truskawkowy
Pomidorowa z makaronem Budyń z malinami

 
27.10 środa

 
Ryz na mleku z tartą gruszką
Pieczywo mieszane, masło, pasta ryba z jarzynami
Kasza jęczmienna pęczak, pulpet drobiowo- wieprzowy w sosie koperkowym, surówka z selera
Kompot truskawkowy
Zupa z fasolki zielonej Sałatka owocowa z winogronu, jabłka, śliwki i żurawiny polana jogurtem naturalnym
28.10 czwartek

 
Owsianka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek zielony, kalarepa
Pierogi ruskie, surówka z marchewki i jabłka
Kompot jagodowy
Zupa Gulaszowa Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą niskosłodzoną
29.10 piątek Płatki jaglane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, pomidory bez skórki, sałata
Ziemniaczane puree z batatami, kotlet rybny z porem w sosie koperkowym, surówka z kiszonej kapusty
Kompot wieloowocowy
Krem z soczewicy czerwonej Chrupki kukurydziane, śliwki



Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej (napar słomkowy)), wody niegazowanej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo). Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).