Jadłospis

JADŁOSPIS 15-19.03.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
15.03. poniedziałek Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z wędliny i jajek, papryka czerwona, ogórek zielony
Kaszotto kuskus z warzywami i mięsem - danie jednogarnkowe
Kompot truskawkowy
Kapuśniak Jabłko
16.03. wtorek Owsianka na mleku z jabłkiem i z żurawiną
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor bez skórki
Ziemniaczane puree, polędwiczka drobiowa pod chmurką z marchewki i pora, buraczki z jabłkiem
Kompot z czarnej porzeczki
Krupnik z kaszą jaglaną

 
Chałka z kruszonką z masełkiem, ciepła herbata owocowa





 
17.03 środa Kluski lane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką, papryka kolorowa
Ryz paraboliczny, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym, fasolka zielona na ciepło okraszana masełkiem
Kompot wieloowocowy
Zupa brokułowa na wywarze jarskim

 
Banan
18.03. czwartek Płatki owsiane na mleku
Pieczywa mieszane, masło, pasztet z soczewicy czerwonej i warzyw
Makaron kokardki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kompot malinowy
Barszcz ukraiński koperkiem Smoothie z banana, mango i truskawek

 
19.03. piątek

 
Kakao z miodem pszczelim
Pieczywo mieszane, masło, omlet jajeczny ze szczypiorkiem i papryką
Puree ziemniaczane, ryba w sosie śmietanowo ziołowym, surówka z marchewki i jabłka
Kompot malinowy
Krem pomidorowy z dynią





 
Ciasteczka owsiane z daktylami (własny wypiek),

Państwa dzieci podczas pobytu w placówce mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od indywidualnych wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).











JADŁOSPIS 22-31.03.2021r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANI II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
22.03 poniedziałek Kasza manna z malinami na mleku
Pieczywo mieszane 75g, masło, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor bez skórki
Makaron penne z sosem węgierskim
Kompot porzeczkowy
Zupa ogórkowa z koperkiem



 
Melon, jabłko
23.03 wtorek Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, papryka kolorowa
Ziemniaczane puree, potrawka z kurczaka z warzywami
Kompot truskawkowy
Rosół tradycyjny z lubczykiem Kisiel wiśniowy z suszonymi morelami (własny wyrób)



 
24.03 środa Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło, polędwica wieprzowa pieczona w ziołach w piecu konwekcyjnym (własny wypiek), pomidor bez skórki
Ryz zapiekany z jabłkiem i cynamonem polane sosem jogurtowym z wanilią
Kompot wieloowocowy

 
Zupa jarzynowa z kalarepą i koperkiem

 
Paluszki warzywne: kolorowa papryka, marchewka, ogórek zielony
25.03 czwartek Herbata ziołowa
Pieczywo mieszane, masło, twarożek,
papryka czerwona, ogórek zielony- paluszki warzywne
Kasza gryczana na sypko, gulasz z szynki w sosie własnym, surówka z marchewki i jabłka
Kompot z czarnej porzeczki
Zupa Moc Papaja





 
Pudding jaglany z malinami 150ml
26.03 piątek

 
Kawa zbożowa z miodem pszczelim na mleku
Pieczywo mieszane, masło, omlet jajeczny, pomidory ze szczypiorkiem i oliwą z pestek winogrona
Puree ziemniaczane, pulpecik rybny w sosie pietruszkowym, surówka colesław
Kompot wieloowocowy
Krupnik z kaszą pęczak







 
Banan, winogrona
29.03 poniedziałek Owsianka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor bez skórki, Dżem niskosłodzony
Makaron kokardki z indykiem i sosem beszamelowym,
Surówka z buraka i jabłka
Kompot wieloowocowy
Zupa z zielonej fasolki szparagowej Jabłko
30.03 wtorek

 
Płatki jęczmienne na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ogórek zielony
Ziemniaczane puree, pieczone kotlety z ciecierzycy w piecu konwekcyjnym, surówka z sałaty lodowej z sosem winegret
Kompot truskawkowy
Pomidorowa z ryżem i bazylią Deser a`la nutela: jogurt naturalny, banan, kakao prawdziwe, awokado 150ml
31.03 środa Płatki jaglane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarożku z rzodkiewką, papryka kolorowa
Kopytka, jeżyki drobiowo- wieprzowe w sosie pomidorowym, ogórek kiszony
Kompot wieloowocowy
Zupa grysikowa z koperkiem Chałka drożdżowa z masełkiem i dżemem niskosłodzonym, herbatka owocowa



Państwa dzieci podczas pobytu w placówce mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej, która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od indywidualnych wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).